september 14, 2023
14 september, 2023

Je bent van plan om een nieuwe woning te kopen. Dan ga je niet over een nacht ijs. Voor je overgaat tot de koop zijn er de nodige hindernissen die je moet nemen. Eén daarvan is de bezichtiging. Eigenlijk best een leuke hindernis.


Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij een bezichtiging?

Op een tafel staat een glas dat gevuld is met muntgeld. Uit dat muntgeld groeit een platje. Het plantje heeft iets weg van een klavertje vier.

Een geslaagde bezichtiging begint met een goede voorbereiding. Bij die voorbereiding zijn er twee zaken die je goed in het vizier moet zien te krijgen.


Ten eerste moet je zorgen dat je iets weet over je financiële mogelijkheden. Dat hoeft helemaal niet gedetailleerd. Maar het is wel van belang met het oog op de prijscategorie waarin je gaat zoeken.

Zoek dus naar woningen die binnen je mogelijkheden vallen. Dat scheelt later teleurstellingen.


Het tweede gaat over je woonwensen: Zorg dat je die goed in beeld krijgt. Je benoemt dan heel precies de redenen waarom je wilt verhuizen, wat je zoekt en aan welke wensen je woning moet voldoen.


Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Het kan zijn dat je denkt: Ik ben toe aan iets nieuws. Maar dan heb je niks in handen om de bezichtiging mee in te gaan. Waar wil je van af in je nieuwe woning? Wat wil je verbeteren in een nieuwe woonsituatie? Een nieuwe start is uiteraard een uitstekend motief. Alleen helpt dát motief je niet verder tijdens een bezichtiging.


Wat wil je?

Voor een bezichtiging is het belangrijk om concreet na te denken over wat je zou willen. Je woont nu in een betrekkelijk nieuw gebouwde woning maar je wilde eigenlijk altijd al een sfeervolle jaren '30 woning.


Misschien overwegen jullie gezinsuitbreiding en wil je groter gaan wonen. Maar het kan ook zijn dat het je leuk lijkt om een poos stevig te klussen en zoek je een woning waar nog heel veel aan moet gebeuren. Wil je een tuin bij de nieuwe woning? Een balkon? De schuur wat groter, of juist kleiner?


Het helpt enorm om zoveel mogelijk zaken in beeld te krijgen voor je gaat bezichtigen én voordat je gaat kijken welke woningen je zou willen bezichtigen. Je weet daardoor wat je zoekt en waar je op moet letten. Het helpt, let maar eens op.


Maar goed, dan weet je wat je wilt en wat je zoekt, en dan heb je een aantal opties gevonden die misschien voldoen aan je woonwensen. Dus ga je erheen voor een bezichtiging. Wat dan? Hoe pak je het aan als je in die woning staat?


Je eerste indruk...

...is altijd de beste. Hoe het voelt, dat heb je al snel ervaren. Soms zie je tijdens een bezichtiging ruimtes en zones in het huis die zich direct vullen met je spullen, die gelijk betekenis en functie krijgen. Zie jij jezelf, zie je jullie hier wonen?


Het is heel belangrijk om dit te voor nu te laten en niets te doen met gedachten als “ja, maar hoe moet dat dan?” Laat al die afwegingen eerst maar eens achterwege. De eerste vraag, tijdens de eerste kennismaking met de woning, is: Hoe voelt het?

Bewaar die eerste indruk goed maar realiseer je ook dat je er dan nog niet bent!

Goud bruine appeltaart met mooie gevlochten deegwerk als bovenkant. Er omheen appeltjes en een taartschep.

First things first!

Want als je de woning de eerste keer doorloopt, moeten een aantal praktische zaken eerst. Die eerste doorloop doe je aan de hand van je woonwensen voor je nieuwe huis. Alsof je een checklist afgaat. Bij elke bezichtiging zul je zo de voor- en de nadelen van een huis in beeld krijgen. Dat is belangrijk, dus onthoud het ook maar goed.


Maar doe er nog even niet te veel mee, want je beeld is nog lang niet compleet. Wikken, wegen en besluiten kun je beter veel later pas doen.

Een miniatuurhuisje op een tafel met de bouwtekening erbij. Ook ligt er, groots in beeld, een vergrootglas bij.

Na het eerste rondje volgt altijd nog wel een tweede ronde. In die tweede ronde ga je wat meer op zoek naar de staat van het huis. Kijk dan goed naar bouwmaterialen en de staat ervan. Of er houtwerk is, en hoe het onderhouden is.

Het zou kunnen dat je vochtplekken ziet of dat je ziet dat ze zijn weggewerkt.

Let op de vloeren. Kijk naar wat er nu op de vloer ligt en wat je zelf zou willen. Hoe is het met de plafonds? 

Doorzichtige glas in lood ramen waardoor je een tuin ziet met groen en het huis van de overburen

Het hoeft allemaal geen reden te zijn om het huis niet te kopen. Integendeel. Als je je maar realiseert dat je met dat huis óók het eventuele achterstallige onderhoud koopt. Als je dat weet en je weet wat je ermee gaat doen is het helemaal geen probleem.  

Houten bord met daarop de tekst 'Hello neighbor come on in' (vertaling: Halle buurtjes, kom maar binnen)


Oké. Je hebt al die indrukken opgedaan, wat nu? Nu zoom je ook nog even wat verder uit. Hoe is het buiten? Wat vind je van de buurt? Het kan geen kwaad om een inschatting te maken van de buren van de woning die je bezichtigt.

Als je dit alles hebt gedaan, verwerk je de indrukken. Dat doe je pas na de bezichtiging. Je kunt nu een vergelijking maken tussen alle woningen die je hebt bezichtigd. Dat verschaft je allerlei informatie. Je weet wat je tegen kunt komen én wat je zelf belangrijk vindt bij de aanschaf van een nieuwe woning.

 

Zo ga je dus plussen en minnen, en dan de balans opmaken. En als er geen woning van je gading tussen zit, zoek dan rustig verder. Want de gulden stelregel blijft: Bij twijfel verder kijken!


Uiteindelijk bezichtig je een keer het huis dat je vervolgens ook koopt. Wat een stap zal dat zijn. Je gaat dan dus verhuizen. Kijk dan goed hoe het zit met de spullen die je mee wilt nemen en de situatie rond je nieuwe huis. Kan het allemaal naar binnen? Heb je ook een idee hoe je dat aan gaat pakken?


Uiteraard kunnen wij je hier goed bij adviseren en helpen. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Succes met de huizenjacht.

Kunnen we verder ergens mee helpen?

Open de chat
1
Vertel ons meer over jouw uitdaging
Meer weten? Ik help je graag verder